top of page

Alle afleveringen

Pet-X : Printing experiment door IMd Raadgevende Ingenieurs

 

IMd Raadgevende Ingenieurs is gevestigd in een voormalige metaalfabriek in Rotterdam-Zuid. Om meer werkruimte te creëren kwamen ze op het idee om een vergaderruimte in de vorm van een paviljoen te bouwen bovenop de kraanbanen, die het oude magazijn kenmerken. Dat was het startpunt voor een zoektocht naar een unieke vorm, die zelfdragend en zo licht mogelijk moest zijn. Samen met de TU Delft, bedachten IMd en Ector Hoogstad Architecten een parametrisch proces om de optimale vorm van het paviljoen te bepalen.

In een serie van 5 video's neemt IMd je mee in het ontwikkelingsproces van dit unieke experiment.
De serie bestaat uit 5 afleverin
gen die achtereenvolgens op deze website worden gepubliceerd:
 

Aflevering 1 - Design Concept (gepubliceerd in mei)

Aflevering 2 - Technisch Ontwerp (gepubliceerd in juni)

Aflevering 3 - Productie (gepubliceerd in juli)

Aflevering 4 - Bouw (gepubliceerd in september)

Aflevering 5 - Oplevering (gepubliceerd februari 2024)

Aflevering 5 - Evaluatie & vooruitblik

In aflevering 5 blikken we, samen met het team van IMd en Nagami, terug op op de ervaringen en lessen die we hebben opgedaan tijdens het fascinerende traject van het Pet-X paviljoen.

Met aanpassingen aan het oorspronkelijke concept en uitdagende ontdekkingen tijdens het printproces was het een leerzaam avontuur. De continue zoektocht naar de optimale vorm in combinatie met de unieke uitdagingen van het 3D-printen op deze schaal, leidde tot voortdurende inzichten. Welke cruciale lessen we hebben geleerd zie je in deze vijfde aflevering.

Aflevering 4 - Bouw

In de vierde aflevering van de videoserie over het Pet-X experiment zien we hoe een team van IMd samen met het team van Nagami, het paviljoen in slechts een paar dagen opbouwen in Rotterdam. Pim Peters, partner bij IMd, legt uit hoe dit experiment theorie en praktijk op scherp zet en daarmee bijdraagt aan het onderzoek naar de kansen en toepasbaarheid van de 3D-printtechniek in de bouw van architectonische constructies.

Aflevering 3 - Productie

De derde aflevering van de video serie over het Pet-X experiment gaat in op de grote vraag: hoe wordt het paviljoen geprint?
Nagami, die verantwoordelijk is voor het printen, werd voor grote uitdagingen gesteld, die voortkwamen uit de grote omvang van het object als mede de organische dubbel gekromde vorm. Om deze complexe en omvangrijke PET-X structuur te kunnen maken moest Nagami nieuwe workflows creëren die nog niet bestonden in 3D printen.

Aflevering 2 - Technical design

In de tweede aflevering nemen Remko Wiltjer en Dennis Rietdijk van IMd je mee in het proces van hoe de werkelijke vorm en afmetingen van het paviljoen bepaald zijn. Daarbij licht Peter Eigenraam van de TU Delft het parametrisch model toe, waarin ondermeer krachtoverdracht, akoestiek en diverse externe factoren, zoals temperatuur- en puntbelastingen, werden getest en waarmee de optimale vorm werd gevonden.

Aflevering 1 - Design concept

In de eerste aflevering introduceren Remko Wiltjer van IMd en Joost Ector van EHA het ontwerpconcept van het paviljoen en delen ze de uitdagingen die dit experiment met zich mee brengt.

Teaser aflevering 1 - Design concept

Korte vooraankondiging van de eerste aflevering van de Pet-X videoserie.

bottom of page